spacer
spacer search

Ловеч Прес
Новините от Ловеч и региона * Много за всичко, всичко за важното

Search
spacer
Последни новини
header
СЪДЪРЖАНИЕ
Начало
Актуално
Общество
Мнения
Разследване
Измерения
Спорт
Литекс
Връзки
Редакция
Търсене
Парламентарни избори 2017
maiki_droga.jpg
Кратки новини
Арендатор взема за 30 години градини в Добродан
9 имота в местността Корубашината от землището на троянското село Добродан ще бъдат арендувани за срок от 30 години, реши местният общински съвет. Арендаторът Дилян Иванов ще плаща годишна арендна вноска от 526 лв. за общо 16,600 дка. Имотите са станали собственост на община Троян в началото на 2013 г. със заповед на началника на Областната дирекция "Земеделие" по чл.19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Тъй като Дилян Иванов е единственият кандидат да стопанисва и развива тези имоти, по предложение на администрацията той получи това право без публичен търг - както е според законовите предписания, щом се отнася до овощни градини.

Начало arrow Общество arrow Гражданско общество и власт: има ли ги в Ловеч?

Гражданско общество и власт: има ли ги в Ловеч? Print E-mail
С национални знамена начело 3500 вървят в грандиозно шествие към паметника на Левски
Ако човек ровне в интернета ще намери стотици определения на понятието "гражданско общество". Всичките обаче се свеждат до следното: Гражданското общество е доброволно обединение от хора за постигане на обществено значими и полезни цели, характеризиращо се със самоинициатива, самоорганизация, самоуправление, самоконтрол и взаимопомощ в средата на развита комуникация, приемащо своите решения с беседа (дебат) и съгласие (консенсус).
Но това е теория. В практиката често съществуването на гражданското общество се свързва с властта. В това съотношение правилото е следното: Заедно с държавните (властовите) институции в свободното гражданско общество действат освободени от държавна опека организации на гражданите, изразяващи техните интереси. Същевременно държавата (властта) би трябвало да запазва за себе си само най-главните функции, като оставя на гражданското общество възможност да се саморегулира.
Пак теория, ще кажете. Така е, но да не откриваме топлата вода. Само трябва да се вметне, че неписано правило е, че гражданското общество контролира властта при всички нейни действия, а властта може да контролира гражданите само чрез Закона.
Нали си спомняте в началото на лятото миналата година, как родители на деца в градините в Ловеч създадоха Местна гражданска инициатива против въвеждането на кетъринговото хранене. Тяхната борба бе продължителна и настойчива, те парираха всички опити да бъдат игнорирани от управляващите - и от администрация, и от общински съвет. Младите хора не се огънаха дори при повторното пускане от кмета на провалена обществена поръчка. Подписки в детските градини доказаха: властта е излъгала, че във всички заведения родителите са поискали децата да се хранят от външна частна фирма. А когато властта излъже, тя губи морално от гражданското общество. И, както знаете, кметът бе принудена да отмени тази "недомислена инициатива".
Колкото и да ви струва наивно, около спорта и спортните клубове в областния град също има наченки на гражданско общество. А тази година управата на областния град отказва да дава някакви пари както за подрастващите, така и за високо спортно майсторство. Истината е, че средствата в така наречения "Спортен календар" са малко - само за закупуване на медалите и купите, които се кани да раздава властта на традиционните турнири. Ловеч е на път от безпаричие да затрие единствения си отбор в "А" група - хандбалния "Осъм". А момчетата на Юлиян Симеонов предишната неделя прекършиха втория в България пред собствената си публика. Но ако нямат подкрепа в бъдеще, момчетата от тима ще се разбягат - из България, по странство. От общината им казали, че ако станат общински отбор, тогава могат да видят някой лев...
А на сесията тази сряда общинските съветници гледаха предложение за отпускане на "финансова помощ" на състезател за участие в Европейско първенство! Думата "помощ" в случая не е само травмираща.
Накратко. Как да обясниш на управляващите, че многото спортни клубове в Ловеч са сдружения, които сами по себе си са частици от гражданското общество. И да ги присвоиш и сложиш под шапката на общината е повече от недопустимо. Истинският управленец би поставил на гражданските сдружения цели за доброто на града и би стимулирал (дори финансово) тяхната дейност. Нещо, на което не сме свидетели.
Ярък пример за това, как властта се проваля като се опита да яхне гражданската инициатива, е случаят с грандиозното шествие до паметника на Левски, организирано от "Ловчанци" и други формирования. Те не позволиха дори властта и политиците да похарчат "народна пара", за да се присламчат към инициативата.
Ловеч дълго ще е под въздействието на инициативата в памет на Апостола и за нея трудно се пише. Тя трябва да се изживее, както казват младите. Прави са да са горди, че са родолюбци и че всичко са направили със свои сили и с малко средства от дарения. (Жалко, че националните телевизии се уплашиха и не отразиха станалата вече традиционна проява.)
Но дали властта ще разбере правилото, че гражданското общество по своята същност е самоинициатива, самоуправление, самоконтрол? Едва ли. Затова остава самотна да държи слово пред десетина организирани ученици и техните класни ръководителки...
А отпреди десетина дни помните ли? След като общината и снегопочистващата фирма "Еко" се изчаквали кой да писмено да нареди борбата със заледените кръстовища и улици в града, група таксиметрови шофьори за своя сметка купиха торби с пясък и сол и ликвидираха напрактика проблема. За 40 минути. Може да не сте симпатизанти на таксиметровите шофьори, но фактът е факт. Той бе отразен и по централните медии. А общината реагира като ощипана госпожа - това било предизборна ситуация.
То Ловеч и България постоянно са пред избори. Но когато властта разбира, че проявите на самоорганизиране, когато не си е свършила работата, като вражеска проява, то това вече е болезнено и пагубно. Между другото, самоорганизирането също е характерна черта на гражданското общество. Написано е в речниците за тези, които винаги търсят зад явленията някой враг. Но кой да го прочете. А кой да чуе един млад политолог с корени от нашия край, че изборите не са война, а демократичен ритуал. Политиката не е пазар, а общуване...
Съвсем наскоро във фейсбук бе обявено създаването на нещо ново - Гражданско Обединение за Въздействие върху Елитарните Действия на Администрацията. Или съкратено ГОВЕДА. "Названието е както абревиатура, така и титла - титла, която ще се носи с гордост", заявиха инициаторите. И допълват: "Мислят ни за говеда, държат се с нас като такива, експлоатират ни, недооценяват ни и ни втълпяват, че не бихме оцелели без покровителството им. Говедата са благородни животни, със собствено мнение, упорит характер, следват пътя си и никога не отстъпват назад. Целта е идеална - системата да заработи за гражданите, а не за себе се и личните си нужди. Да създава вместо да руши. Да ползва ресурса, който получава от говедата, за подобряване на условията, в които те се отглежда. Каузата е с идеални цели и не е обвързана с политически вълци, няма финансиране от лешояди и е на изцяло доброволен и общополезен говежди принцип на действие. Няма да се толерира хуленето на партии и политици (не че не го заслужават), нямаме намерение да пилеем ценно време и ресурси в празнодумство като тях. Воденето на безсмислени спорове би забавило подобряването на нашия собствен живот, няма как да не сте усетили на говеждия си гръб камшикът на деленето и противопоставянето. Започваме да градим един по-добър обор, видяхме че вълците няма да се сетят сами. Изминалата зима показа, че от първостепенно значение е осигуряването на вода и хигиената в стадото. Местните риначи и извозвачи за мезе ни взеха, та ще трябва да ги бутнем с рогата. На тази кочина в обора не се живее говежди, а свински живот. Всички истински говеда са призвани да помагат. Стартираме операция ЧИСТОТА в кочината, пардон община Ловеч."
Позволих си по-обширен цитат, за да разберат повече ловчалии как мислят младите хора. Защото като съветник се почувствах доста неловко, когато мой колега демократ заяви преди дни в общинската зала, че са известни четирима-петимата, които пишат и недоволстват в социалните мрежи. Като изключим тях (четирима-петимата недоволни) - сякаш всичко ще ни е наред...
Може да е наивно и идеалистично, но всеки човек за Ловеч е важен. А четирима-петима вече са общество.
Милко Недялков
spacer
Click for Lovetch, Bulgaria Forecast
Who's Online
Има 50 гости онлайн
ФотоОко
chuchur11.jpg

 
spacer