spacer
spacer search

Ловеч Прес
Новините от Ловеч и региона * Много за всичко, всичко за важното

Search
spacer
Последни новини
header
СЪДЪРЖАНИЕ
Начало
Актуално
Общество
Мнения
Разследване
Измерения
Спорт
Литекс
Връзки
Редакция
Търсене
Парламентарни избори 2017
maiki_droga.jpg
Кратки новини
Арендатор взема за 30 години градини в Добродан
9 имота в местността Корубашината от землището на троянското село Добродан ще бъдат арендувани за срок от 30 години, реши местният общински съвет. Арендаторът Дилян Иванов ще плаща годишна арендна вноска от 526 лв. за общо 16,600 дка. Имотите са станали собственост на община Троян в началото на 2013 г. със заповед на началника на Областната дирекция "Земеделие" по чл.19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Тъй като Дилян Иванов е единственият кандидат да стопанисва и развива тези имоти, по предложение на администрацията той получи това право без публичен търг - както е според законовите предписания, щом се отнася до овощни градини.

Начало arrow Мнения

Мнения


В този град Ловеч, където "архитектите трябва да стоят отвън"! Print E-mail
* Едно професионално мнение за спора за Покрития мост
---
Архитект Михаил Петков: Мостът трябва да белее, да блести, да искри на фона на реката! арх Михаил Петков
Михаил Петков е ловчалия, син на кап. Даню Дочев Петков - достоен български войн и родолюбец, първенец на 55-ти "Тракийски" випуск във Военното на Негово Величество училище. Завършва архитектура в Инженерно-строителния институт през 1969 г. Над 20 години работи в "Софпроект". Основните му занимания са свързани с градоустройството. Един от авторите на столичните жилищни райони "Витоша" и "Малинова долина".
---
Може ли промяната на образа на Покрития мост да повлияе негативно на името, на славата му? Може ли промяната да повлияе на реномето му в страната и света? Знаят ли хората на България и туристите за тази евентуална бъдеща промяна, имат ли спомен дали мостът е бял, или черен? Дали промяната на двете фасади ще промени интереса към него и ще се усъмни ли някой в доброто намерение - той да стане по-чист и по-бляскав? Категорично не! Запитвали ли сте се дали когато е бил построен през 1932 г., проектантите не са имали възможност
* да го "облекат" с дървена дреха,
за да наподоби дървеният на Уста Кольо Фичето и да запази спомена за него? Отговорът е положителен, но не е било необходимо. Така са преценили тогава, защото архитектите са задължени от професията си да показват най-доброто за урбанизираната среда от своите професионални възможности и култура, състезавайки се дори със себе си. А кой твърди, че мостът на Кольо Фичето е най-красивият от всички, изграждани досега, достигнала ли е до някого информация за мостовете преди 1874 г., за да я покаже? По-красив ли е от трите познати - дървения от скици и гравюри, стоманобетоновия и облечения? Защо се чувствате по-умни от предците си? Какво разбират тези, които обикновено търсят помощ от професионалистите за нещата, които са извън тяхната компетентност? Политическото оцветяване не би могло да е в помощ, защото проблемите са на всички жители на града, а оформянето на човешкия вкус при търсене на красотата в живота е прекалено дълъг процес и рядко стига съвършенство. Чудо голямо, че ще се преработи дрехата и ще се изпере бельото на моста! Не е ли по-добре
Архитект Михаил Петков: Мостът трябва да белее, да блести, да искри на фона на реката!
* да контролирате средствата
по реконструкцията му, от което предполагам повече разбирате, отколкото да давате непремерено и некомпетентно мнение, учудващо и за вас самите, мнение - кое е по-хубаво за архитектурата и градоустройството на града?
Повече...
ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ: Ловешкият Покрит мост не е политическа сопа Print E-mail
Мостът на Кольо Фичето е един от малкото обществени феномени на българщината
Още с първото изречение казвам, че аз съм за сегашния външен вид на Покрития мост в Ловеч. Видът с дървената обшивка. И тази позиция е известна, публично изразена е.
Защото за близо 35 години той се е превърнал в един от малкото обществени феномени на българщината. Не само в Ловеч - и в България, та дори извън пределите й. С ръка на сърцето трябва да подчертаем, че да стане мостът такъв феномен на родолюбието са спомогнали много общинската администрация и кметът Минчо Казанджиев. Филми, телевизии, речи, презентации на Ловеч, туристически поток, сувенири и т.н.
Затова е учудващо, че идеята да се върнат елементи от предишния бял външен вид на моста идва при разработката на проект, поръчан от администрацията. И с оправданието, че такова е виждането на архитектите, кметът и неговите хора стават лесна плячка на постоянните си врагове, които се опитват да използват силата на гореспоменатия обществен феномен.
Използването на тази сила в предизборни условия доби размерите на политическа сопа. Кметът руши моста на Уста Кольо Фичето. Минчо, не пипай моста! Долу ръцете на мафията от моста! (До пълната глупост на твърдението, че колкото мостът е по-бял, толкова повече пари ще бъдат откраднати...)
Външният вид на ловешкия Покрит мост лесно се превърна в политическа сопа. В един глас взеха да припяват обявени кандидати за нови кметове и техните глашатаи. Те открито и гръмко вече заявяват, че смисъл и цел на живота им е "да унищожат Минчо". Или "ловешката кауза е отстраняване на БСП и Минчо Казанджиев (доколкото той ще бъде партийният кандидат) от власт".
Повече...
spacer
Click for Lovetch, Bulgaria Forecast
Who's Online
Има 10 гости онлайн
ФотоОко
varosh.jpg

 
spacer