spacer
spacer search

Ловеч Прес
Новините от Ловеч и региона * Много за всичко, всичко за важното

Search
spacer
Последни новини
header
СЪДЪРЖАНИЕ
Начало
Актуално
Общество
Мнения
Разследване
Измерения
Спорт
Литекс
Връзки
Редакция
Търсене
Парламентарни избори 2017
Кратки новини
Преди дни "Ботев" (Луковит) е преименуван на "Литекс"
Футболен клуб "Ботев" (Луковит) е преименуван на "Литекс", съобщи кметът на Луковит Иван Грънчаров. По думите му това е станало по време на състоялото се на 15 август общо събрание на третодивизионния тим. Избран е и нов Управителен съвет. Седалището на клуба е преместено в Ловеч. По този начин отборът ще продължи да се състезава в Северозападната "В" група, но вече под името "Литекс", а домакинските си мачове ще играе на стадиона в Ловеч. Новият "Литекс" стана факт, след като от Ловеч все пак са дарили на Луковит необходимата сума за създаване на нов клуб там. Грънчаров допълни, че новият отбор в Луковит отново ще носи името "Ботев" и ще играе през новия сезон в "А" областна футболна група - Ловеч .

Начало arrow Разследване

Разследване


Парите на Левски изчезват в пукнатините между ловешките комитетски хора Print E-mail
Иван ЛАЛЕВ На 6(18) февруари 1898 г. в Ловеч е отпразнувана 25-годишнината от смъртта на Васил Левски. За създаването на организация с цел "най-живо участие в отпразнуването" предварително е създаден комитет. Изработена е и програма за протичане на тържеството, като акцент се поставя на посещението на местата и къщите, "в които Апостола най-често е пребивавал". Предвижда се и фотографиране на членовете на революционния комитет в Ловеч и Никола Цвятков - "другаря при арестуването на Левски в с. Къкрина." На този ден, 6 февруари, според програмата "учрежденията, домовете и всички заведения и дюкяни да бъдат окичени с траурни флагове през целий ден на празника, а заведенията и дюкяните да бъдат закрити до пладне - 12 часът." Още същия ден Димитър Пъшков изпраща писмо до Иван Драсов, който по това време е във Варна. В него той го информира за протичане на тържеството и което е интересно за нас, за *отказа на Марин п. Луканов и Ив. Колев, бивши членове на БРЦК в Българско, да участват в него. Анализът на съдържанието на писмото ни дава доста интересни моменти, които косвено ни насочват към предосвобожденската дейност на ловешките дейци. Това налага необходимостта то да бъде публикувано изцяло:
Снимката се съхранява в основен фонд
Ловеч, 6 февруари 1898 г. Г-н Драсов, От приключената тук програма ще видите по кой начин се е отпразнувало 25 годиш/нината/ от смъртта на великийт Апостол Васил Левски. Обаче скръбното е, че Марин и цялото му семейство, и Колювич /?/ не взеха участие в тържественото отпразнуване на 25 годишнината на великийт покойник, както и г-да Никифоров, Хр. Цанков и пр. първи граждани, на които и къщите не бяха окичени с черни знамена. Марин и Колювич/?/ мотивираха невземането им в тържеството с това, че сегашната епоха не е за такива тържества. Фотографира се вашата стара къща, заедно с останалите другари на великийт Апостол: А. Хитров, Н. Цвятков и Д. Пъшков. Понеже Марин и Колювич/2/ отказаха на поканата да се явят, то фотографирането стана и без тях. В черква държа реч тукашнийт митрополит /Максим Пловдивски - б.м./ по случайт, доста обстоятелствена и назидателна. На Табашкийт площад държа реч Йонко Веселинов. Неговата реч беше пламенна. Той описа биографията на Левски и организираните от него комитети, спомена и за обесеният наш гражданин Тодор Кирков. При къщата на Луканов и Вашта държа реч Разпопов, който описа значението на тия къщи. Постъпката на Марина е осъдителна. Той даже се отказал да даде и някои подробности от живота на Левски на едного от учителите, но в случая може би ще е прав, защото на тяхното семейство много се струпа. На 2 того Ви изпратих цярът, който искахте. Вярвам да сте го получили до сега. За цярът разнесох: цярът 1,20 ст. платно за обвивка цярът 30 ст. такса за изпращане по пощата 85 ст. Всичко: 2,35 Приключвам Ви програмата по днешното тържество. Поздравете кръстницата от жена ми и мене, както и себе си. 6 февруари 1898 г. Ваш: Д. Пъшков г. Ловеч П.П. На 17 януари т.г. ми запалиха чифлика, от което ми се причини загуба повече от 2,000 лева. Да ме прощавате, кръстниче, но много си страшлив човек. Есенес в дворецът при Врана има разговор с княза, но от тоя разговор Ви/е/ не щяхте да явите нищичко поне на тия, с които си вървял рамо до рамо към турските бесилки през 1870-1871 години. Там, гдето има обществени интереси, не трябва да се таи нищо". Същий Това писмо е много важен документ, от който могат да се направят сериозни изводи. Неговото съдържание ни насочва и към други документи, с помощта на които могат да бъдат решени някои въпроси, свързани с Вътрешната революционна организация и намиращи се все още в сферата на дискусионни.
Повече...
spacer
Click for Lovetch, Bulgaria Forecast
Who's Online
Има 15 гости онлайн
ФотоОко
pam_kirkov.jpg

 
spacer