spacer
spacer search

Ловеч Прес
Новините от Ловеч и региона * Много за всичко, всичко за важното

Search
spacer
Последни новини
header
СЪДЪРЖАНИЕ
Начало
Актуално
Общество
Мнения
Разследване
Измерения
Спорт
Литекс
Връзки
Редакция
Търсене
Парламентарни избори 2017

Начало
Here are the Archived entries for 10 2016


Влакчето на кетъринга Print E-mail
* Част I (първа, римско, не е ай): Стъпка по стъпка властта руши една добра система за хранене
Храненето на децата - реформа или съмнителен маньовър
Вкусна и топла храна се предлага сега във всички детски градини на община Ловеч. "Много е вкусно, често си искаме и допълнително", казват малчуганите с право, чу се преди време и по Българското национално радио. Има си леля готвачка, има одобрено меню, има и контрол под очите на родители, учители и директорки. Досега няма сериозни бележки за храненето на децата. И това е потвърдено и протоколирано на родителските срещи в детските градини.
Преди повече от две години обаче тогавашното общинско ръководство, водено от Минчо Казанджиев, започна да композира влакчето на кетъринга. Идеята малчуганите в детските градини да ядат доставена от външна частна храна в готов вид обаче бе оборена от майките на децата и Казанджиев отстъпи - не проведе обществена поръчка.
Встъпилото преди година ново ръководство на общината, представлявано от кмета Корнелия Маринова и зам.-кмета Венцислав Христов, понюха обаче бързо влакчето на кетъринга, оставено от Казанджиев в глуха линия, и го яхна с пълна пара. Без да пита родителите, то изненадващо за мнозина обяви на 14 април тази година обществена поръчка за кетърингово хранене в детските градини.
Гражданското общество реагира, почна подписка, сформирането на местна гражданска инициатива. Властта не искаше да чуе младите хора. Оправда се с факта, че вече на влакчето са се качили директорките на детски градини и инициативата за кетъринга е тяхна. На една от сесиите на общинския съвет през лятото се разбра, че във вагоните са качени още Районната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните. Разбра се още, че становищата на директорките и държавните институции по това време нямаха писмен характер, демек пътуването във вагоните е организирано на принципа "рекъл-казал". Единственият по-смислен аргумент на управата бе, че в детските градини част от оборудването за готвене е амортизирано, старо и тук-там помещенията се нуждаят от ремонт. С първата обществена поръчка на тандема Маринова-Христов влакчето на кетъринга катастрофира с трясък. При сума от 569 520 лева, които даваше общината за храненето, единственият явил се участник - позната с храненето в ловешката болница фирма "Мастър Пик", поиска почти двойно - 928 хиляди лева. Официално обществената поръчка бе прекратена с мотива "поради надвишаване на финансовия ресурс на възложителя". Което на прост език означава, че общината няма толкова пари, които да даде на частната фирма. (Това трябва да се запомни.)
Повече...
spacer
Click for Lovetch, Bulgaria Forecast
Who's Online
Има 27 гости онлайн

 
spacer